Türkiye’nin enerji alanındaki keşif ve atılımları istatistiklere olumlu yansıdı; ham petrol ve doğal gaz çıkarma endeksi haziran ayında 147,8 ile rekor seviyeye ulaştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin doğal gazını ihraç edebilir bir ülke haline geldiğini açıkladı.
AA muhabirinin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayanarak yaptığı derlemeye göre, ham petrol ve doğal gaz çıkarımlarını takvim etkilerine göre düzeltilmiş olarak gösteren endeks, geçen yıl haziran ayında 115,7 olarak hesaplanmıştı. Haziran ayında 147,8 olarak kaydedildi.
Ham petrol ve doğal gaz üretimine hız veren Türkiye’de Ocak 2005’te 69,6 olarak hesaplanan endeks, 2021 yılına kadar ortalama 75 civarında kaldı.
Ülkenin 2020 yılında Karadeniz’deki Sakarya gaz sahasındaki en büyük doğalgaz keşfinin ardından endeks aynı yılın Aralık ayında 99,4’e yükseldi ve Mayıs 2021’de ilk kez 100 puanın üzerine çıktı.
Söz konusu endeks, Şırnak’ın Gabar Dağı bölgesinde ham petrolün keşfedildiği Aralık 2022’de 112,9, geçen yılın son ayında ise 97,5 olarak hesaplanmıştı.
Bu yıl endeks Mart ayında 146,1’e yükselerek %32,2 ile yıllık en yüksek artışı kaydetti ve Haziran ayında 147,8 ile rekor seviyeye ulaştı.
Aynı dönemde düzeltilmemiş endeks ise 147,7 ile en yüksek seviyesine ulaştı.
Türkiye doğal gazını ihraç eden bir ülke haline geldi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, CNN Türk’e yaptığı açıklamada, Türkiye’nin doğalgazını ihraç edebilen bir ülke haline geldiğini söyledi. Bayraktar şunları söyledi:
“2002 yılında doğalgaz sadece 5 ilde mevcuttu. Bugün 81 il, 862 yerleşim yeri ve 212 OSB’de doğalgaz kullanılıyor. 72 milyon vatandaşımıza doğalgaz sağlıyoruz. 200 bin kilometre dağıtım hattımız var. 2002 yılında sadece 5 ilde doğalgaz mevcutken, bugün bölgesel işbirliğiyle 81 ilde, 862 yerleşim yerinde ve 212 OSB’de doğalgaz kullanılıyor. Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Romanya, Macaristan ve Sırbistan gibi ülkelerle de doğalgaz anlaşmaları yapıyoruz. Türkiye, Karadeniz’deki kaynaklar sayesinde kendi doğalgazını üreten, ihraç eden bir ülke haline geldi. ülke.”
“TÜRKİYE PETROL VE DOĞALGAZ ARAŞTIRMALARINA KARARLILIKLA DEVAM EDECEKTİR”
Petrol ve Doğal Gaz Platformu Derneği (PETFORM) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Camcı, AA muhabirine, bu artışın temellerinin 2017 yılında Türkiye’nin ilk yerli sondaj gemisi Fatih’in envantere girmesiyle atıldığını söyledi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO). .
Camcı, Fatih sondaj gemisinin 21 Ağustos 2020’de Sakarya doğalgaz sahasında Türkiye’nin en büyük doğalgaz rezervini keşfetmesinin ardından rekor üretim artışı kaydedildiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Keşif yılında Türkiye’nin toplam doğalgaz üretimi yaklaşık 440 milyon metreküp iken, sahanın üretime geçmesiyle birlikte sadece Sakarya gaz sahasından günlük 5,5 milyon metreküp doğalgaz üretilmeye başlandı. Bu da karşılık geliyor. Sakarya doğalgaz sahasından 2,4 milyon ailenin ihtiyacı karşılanıyor.” Bu, üretim kapsamında olduğu anlamına gelir.
Sakarya doğalgaz sahasında gaz üretiminde kullanılacak yüzer gaz işletim platformlu geminin Ekim ayı civarında Türkiye’de olmasının beklendiğini hatırlatan Camcı, geminin faaliyete geçmesiyle 5 milyon aileye yetecek doğalgaz üretebilecek duruma geleceğini söyledi. .
Camcı, Şırnak’ın Gabar Dağı bölgesinde 2022 yılında yapılan ham petrol keşfinin, yüksek kalitesi ve yaklaşık 150 milyon varil büyüklüğüyle aynı yıl karada keşfedilen en büyük 10 petrol rezervi arasında yer aldığını ifade ederek, bu yıl haziran ayında şunları kaydetti: Sadece Gabar’da günlük ham petrol üretiminin 45 bin varile ulaştığı belirtildi.
Gabar’da günlük 100 bin varil üretim hedeflendiğini vurgulayan Camcı, şöyle konuştu: “Dolayısıyla Türkiye’de toplam günlük 200 bin varilin üzerinde üretime ulaşmak, tüm yatırımcıların katkısıyla bu seviyeye ulaşılacaktır. Kamu ve özel ayrımı olmaksızın.” dedi.
Camcı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Şırnak dışında yüksek potansiyele sahip arama çalışmalarının devam ettiğini anlatarak, şöyle konuştu: “Türkiye’nin petrol tüketiminin günlük 1 milyon varil civarında olduğu dikkate alındığında, söz konusu hedeflere ulaşıldığında Gabar petrolü tek başına petrol tüketiminin yüzde 10’unu oluşturacaktır. Petrol tüketimi ve toplam petrol üretimi tüketimin yüzde 20’sini oluşturacak.” Gereksinimleri karşılayacağı düşünülüyor” dedi.
Petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinin hız kazanacağını vurgulayan Camcı, şöyle devam etti:
“Abdülhamid Han sondaj gemisinin Karadeniz’de petrol ve doğal gaz aramalarına başlayacak olması, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz’de petrol ve doğal gaz sahalarının keşfedilmesi ve faaliyetlerine devam edecek olması” Akdeniz’de Türkiye’de petrol ve doğalgaz aramalarında belirgin bir artış yaşanacak.” Bu da petrol ve doğal gaz üretiminde yakaladığımız büyüme ivmesinin hızlanacağı ve enerjide dışa bağımlılığımızın azalacağı anlamına geliyor” dedi.
Camcı, Türkiye’nin petrol ve doğal gaz çıkarma endeksini daha da artırmasının mümkün olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Ulusal kuruluşumuz TPAO öncülüğünde son dönemde elde ettiğimiz üretim artışı, mevcut yatırımcılar ve doğrudan yabancı yatırımcılar için fırsat yaratıyor. Yerli yabancı fark etmeksizin yatırımcıların ülkemize ilgisi artıyor ve “Milli teşkilatımızın yanı sıra özel sektörün de arama ve üretim faaliyetlerinde daha fazla yer alması gerekiyor” dedi.
Dünyada yeni keşiflerin yeni yatırımları da beraberinde getirdiğini vurgulayan Camcı, şöyle konuştu: “Ülkemizde, denizlerde ve karada potansiyeli olan pek çok alan var. İnsan gücü, ekipman ve donanım anlamında mevcut kapasitemizi geliştirerek yeni keşiflere odaklanmalıyız. teknoloji.” dedi.