Bu hafta gerçek ekonomi, Ocak 2015'ten itibaren Euro'yu kabul edecek Litvanya ekonomisini kapsıyor. 2007'de avro bölgesine girmeyi reddeden bu ülke şimdi
Birçok acı çektikten sonra, Litvanya ekonomisi 2011 yılında büyümeye başladı ve kişi başına gelir de hızla artıyor. Enflasyon kontrol altında, istihdam artışları ve kamu borcu azalıyor … Bu 19. ülkeyi avro bölgesine girmek için hızla biliyoruz.
On dördüncü yüzyılda, Litvanya'nın Büyük Dükalığı, şu anki Litvanya, Belarus, Ukrayna, Rusya ve Polonya'nın bazı bölgeleri de dahil olmak üzere Avrupa'nın en büyük ülkesiydi.
1990 yılında Sovyetler Birliği'nden ayrılarak bağımsızlığını ilan eden ilk ülke olan Litvanya, 2004 yılında Avrupa Birliği ve NATO üyesi oldu.
Polonya, Letonya, Belarus ve Kalinigrad Oblast ile sınırlanan ülke,% 84'ü Litvani ile,% 6'sı kutuplardan ve% 5'i Ruslardan oluşmaktadır.
Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra, Litvanyalılar 1922'den beri “litas” para birimini kullandılar, ancak 1993'e kadar yavaş yavaş Rublo'ya geçti.
Litas 1994'te Amerikan Doları ve 2002'de Euro'ya demirlendi.
Ancak, yüksek enflasyon nedeniyle Litvanya 2007 yılında avro bölgesine girmeyi reddetti.
Bir ülke para birimini değiştirdiğinde enflasyon her zaman korkulmuştur. Bununla birlikte, çift resmi oran fiyatı sistemi ile insanlar ürünlerin gerçek değerini bilirler.
Başka bir rezerv, Euro'dan sonra benzersiz fiyat politikası ve faiz oranlarının düşük seviyelerde kalmasıdır. Bununla birlikte, orta vadeli istihdam oranının büyümesi uzun vadeli yapısal reformlarla devam etmelidir.
Litvanya, 1 Ocak'ta Euro'ya geçiş günlerini sayıyor. Ritas ve Euro yılın ilk 15 günü boyunca birlikte kullanılacak. Bankalar ve postaneler yeni madeni para için hazırlanmıştır. Tüccarlar ve vatandaşlar zaten yeni para birimleri kullanmaya başladı …
Birçok mağaza, Euro'ya geçtiklerinde fiyatları artırmamaya ortak karar verdi. Buna ek olarak, 40 temel ihtiyaç fiyatı izlendi ve hükümet, önümüzdeki Ağustos'a kadar farklı tüketim listesine 100 tüketici mal ekledi. Litvanyalılar yeni para birimine hazırlıklı olduğunu iddia ediyorlar.
Avrupa Birliği Üye Devletleri ile karşılaştırıldığında, Litvanya'daki maaşlar en düşüktür. Bu nedenle maaşlar%4-5 artmaya başladı, ancak uzmanlar iş verimliliğinin bir süre daha yavaş olacağını söylüyor.
Litvanya nüfusunun yapısı hakkında çok önemli bir soruya değindiniz. Şu anda nüfusun hızlı bir şekilde yaşlandığı ve daha fazla emekli maaşı ödenmesi gereken bir dönemden geçiyoruz ve yüksek beceriler gerektiren mesleklere uyum sağlamak söz konusu olduğunda yaşlarda bir iş bulmakta zorluk çekiyor. Bu sorun çok önemlidir ve yapısal reformların uygulanmasında önemli bir yer kaplar.
Şimdi AB'ye katılan ancak Euro'yu kabul etmeyen Polonya'yı inceleyeceğiz.
Anketlere göre, nüfusun üçte ikisi Euro'ya aykırı görünüyor. Bunun ana nedeni, ekonomik büyümenin bu gerekli olmadan hızlı ilerlemesidir. Polonya, 2008'deki ekonomik krizden etkilenmeyen tek ülkedir. Ancak bu ülkenin başka sorunları var. Kişi Başına Milli Gelir, Euro bölgesinden üçte birinden azdır ve enflasyon oranı sıfırdan azdır.
Ancak, Dünya Bankası, Polonya Euro'yu kabul ederse, avantajların daha büyük olacağı görüşündedir …
Ekonomi bir yana, uzmanlar Polonya'nın yakındaki Ukrayna'nın sorunları nedeniyle Brüksel'e daha yakın olduğuna inanıyor. Hükümet, Polonya'nın Soğuk Savaş zamanından beri en büyük güvenlik sorunundan geçtiğine inanıyor.
Litvanya, Batı Avrupa pazarı için yoğun bir şekilde çalışıyor ve diğer ülkelerle yeni anlaşmalar yapma fırsatı arıyor. Cezalardan önce Rusya'ya ihracat oranı yaklaşık%20 idi. Birçok girişimci Rus pazarının çok riskli olduğunu söylüyor.
Litvanyalı şirket Gazprom ile bir anlaşmaya vardıktan sonra, ikincisi%20 enerji fiyatlarını düşürdü. Başka bir deyişle, Litvanya zaten sıvı doğal gaz ithal etmeye başladı. Şimdi Norveç Devleti Şirketi ile de anlaşma yaptı. Bu alanda bir risk vardı. Ancak, şimdi bu durum kayboldu çünkü artık başka bir ülkeden enerji satın alabiliyorlar. Şimdi Litvanya elektrikle ilgili iki önemli anlaşma yapmaya çalışıyor. Biri İsveç'e, diğeri Polonya'ya bağlanacak.