
Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye GSYİH’nın büyüme oranının bu yıl %2,7’ye düşeceğini ve para politikasındaki son dönüşümler nedeniyle 2026’da %3,2’ye yükseleceğini öngörüyor.
IMF, “2025 Küresel Ekonomik Görünümü hakkındaki raporu” yayınladı.
Raporda, Türkiye’nin büyümesinin bu yıl %2,7 olacağını belirtiyor. IMF, Ekim 2024’te yayınlanan küresel ekonomik görünüm raporunda Türiye için aynı tahmini yaparken, Ocak 2025’te yayınlanan ara oranda tahminlerini %2.6’ya güncelledi.
IMF, ortalama tüketicilerin fiyatlarının beklentilerini 2024 için %33.0’dan %35,9’a çıkarırken ve 2026 beklentileri %22,8 idi.
IMF, 2025 için cari hesabın dengesi ile GSYİH ile GSYİH -DAL%2.1 ila%1.2 ile 2026’da%1,2 oran sağlar.
Bu yılki işsizlik tahmini %9.9’dan %9.4’e çekilirken, gelecek yıl %9,2 olacak.
Küresel ekonomi için tahminler aşağı doğru
IMF, ABD’nin bir dizi yeni tarife önlemi duyurduğunu ve ticari ortakların IMF’nin Ocak 2025’teki güncelleme Dünya Ekonomik (WEO) ‘daki ileri tahminleri değiştirdiğini açıkladığını bildirdi.
“Önceki yıllarda benzeri görülmemiş bir dizi şoktan sonra, küresel büyüme istikrarlı ama 2024 yılına kadar zayıftı ve Ocak 2025’te Dünya Ekonomik Vars (WEO) güncellemesinin güncellemesinde devam etmek zorunda kaldı.
Bu sadece büyüme için büyük bir olumsuz şok. Bu önlemlerin öngörülemezliği de ekonomik faaliyet ve görünüm üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir ve aynı zamanda, iç ve zamanında bir iç projeksiyon yapmak için hipotezleri yapar, bu da normal hipotezleri yapmayı zorlaştırır. “
Gelişmiş ekonomilerin büyümesinin 2025’te yüzde 1,4 olmasını sağlayan IMF, ABD’deki büyümenin yüzde 1,8 oranında azalması gerektiğini, bu da artan siyasi belirsizlik, ticari gerilimler ve zayıflama talepleri nedeniyle Ocak 2025’in projeksiyonundan 0,9 puan daha düşük olduğunu vurguladı. 2026 büyüme tahminlerini yüzde 2,1’den yüzde 1,7’ye düşürdü.
Euro bölgesindeki büyümenin 2025’te yüzde 1,0’dan yüzde 0,8’e düşmesini bekleyen IMF, 2026 için büyüme tahminlerini 1.4’ten 1.2’ye düşürdü.
Artış ve gelişmekte olan ekonomilerdeki büyüme tahminlerini, 2025’te sırasıyla 0.5 ve 0.4 puan ve 2026’da yüzde 3,9’da revize eden IMF 2025.
IMF, Çin ekonomisi için büyüme tahminlerini 2025 ve 2026 tasarladı. 2025 Rusya için büyüme tahminleri % 1.4’ten yüzde 1,5’e yükseldi.
Ocak ayında küresel unvanın enflasyonu, beklenenden biraz daha yavaş, 2025 ve 2026’da yüzde 4,3 hızda düşecek ve 2026 IMF’de yüzde 3,6’ya ulaşacak, 2025, 2025 tarihli, artan piyasa ve gelişmekte olan ekonomiler için geliştirilen önemli revizyonlar için geliştirilen ekonomiler geliştirmek için küçük revizyonlar yaptı.
IMF, yayınladığı raporda aşağıdaki değerlendirmeleri yaptı:
“Vizyondaki risklerin yoğunlaşması baskındır. Ticari savaşın tırmanması ve ticari politikanın belirsizliği, yakın ve uzun vadeli büyümeyi daha da artırırken, aşınmış politika tamponları gelecekteki şoklara karşı direnişlerini zayıflatabilir. Değişen oranlar ve sermaye akışları, borcun kalıcı bir şekilde kullanılabilen borcuna, borcun istila edilebileceği gibi, bu şekilde kaçabilir. İnanılmaz küresel finansal koşulların kalıcı borçlarının kalıcı borçlarının kalıcı varlıkları.
Daha sınırlı uluslararası kalkınma yardımı, düşük gelirli ülkeler üzerindeki baskıyı artırabilir, bu ülkeleri daha derin bir borç bataklığına itebilir veya büyüme ve yaşam standartları üzerinde ani sonuçları olan önemli finansal düzenlemeler gerektirebilir. Öte yandan, mevcut tarife oranlarını azaltan yeni anlaşmalar, ticari politikalarda açıklama ve istikrar küresel ekonomiyi canlandırabilir.
Bir sonraki yol netlik ve koordinasyon gerektirir. Ülkeler, borçların yeniden yapılandırılmasını kolaylaştırmak ve ortak zorluklarla karşılaşmak için istikrarlı ve öngörülebilir bir ticari ortamı teşvik etmek için yapıcı çalışmalıdır. Aynı zamanda iç politika ve yapısal dengesizliklerle karşılaşmalı ve bu nedenle iç ekonomik istikrarlarını garanti etmelidirler. Bu, büyüme enflasyonunun dengesini yeniden yapılandırmaya, tamponları yeniden inşa etmeye, orta vadeli büyüme beklentilerini canlandırmaya ve küresel dengesizlikleri azaltmaya yardımcı olacaktır. Merkez bankalarının önceliği, görevlerini yerine getirmek ve daha zor uzlaşmalara sahip bir ortamda fiyat ve finansal istikrar sağlamak için para politikalarının pozisyonlarını mükemmelleştirmeye devam etmektedir. Yabancı para biriminde yıkıcı oynaklığın azaltılması, IMF’nin entegre siyasi çerçevesinde belirtildiği gibi hedef müdahaleleri talep edebilir.
Kırılganlıktaki artışı önlemek ve stres durumlarında destek sağlamak için gerektiğinde makro -gautoz araçları aktive edilmelidir. Ulusal ve ekonomik güvenliği garanti etmek için kritik harcamaların ihtiyaçlarını karşıladığınızda, finansal alanın yeniden değerlenmesi ve kamu borcunun sürdürülebilir bir yola yerleştirilmesi önemli bir öncelik olmaya devam etmektedir.
Bunun için ikna edici ortam -dönem finansal konsolidasyon planları gereklidir. İş ve finansal piyasalardaki yapısal reformlar, ülkeler arasında kısıtlanan borç ve eşitsizlikleri azaltma çabalarını tamamlayacaktır. Ülkelerin yaş yapıları, orta vadeli büyüme ve dış dengesizlikler açısından önemli sonuçlar doğuracak şekilde farklı oranlarda gelişmektedir. Buna ek olarak, hedef ülkelerdeki göç politikasındaki değişiklikler, piyasadaki artışı ve ekonomilerin orantısız olarak gelişimini etkileyen büyük bir etkiye sahiptir.