Cuma, Ekim 11

Fethiye Kalesi kazılarında Apollon heykelinin başı bulunmuştur.

MS 2. yüzyıla ait olduğu söylenen eser, Fethiye Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.

REKLAM

Muğla’nın Fethiye İlçesi Kesikkapı Mahallesi’nde bulunan Fethiye Kalesi’nde yapılan kazılarda, kale duvarlarında Apollon’a ait olduğu sanılan bir heykel başı bulundu.

3 yıl önce başlayan kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü himayelerinde, Muğla Valiliği, Fethiye Kaymakamlığı, Fethiye Belediyesi ve Fethiye Müzesi iş birliğiyle sürdürülüyor. ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, yerinden edilmiş kültürel miras izleme grubu üyesi Prof. Dr. Kadir Pektaş’ın bilimsel sorumluluğunda devam ediyor.

Kazıların Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen “Geleceğe Miras” projesi kapsamında yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Kadir Pektaş, şunları söyledi: “İlçenin en güzel noktasında turizm alanı oluşturacağız. Fethiye’de kale içerisinde yaptığımız kazılarda bayrak direğinin bulunduğu alanda MS 2. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen bir heykel başı bulduk. Bu bizim için çok önemli bir keşif.”

Yeniden keşfedilen eser Fethiye Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.

Kale arkeolojik zenginliğiyle dikkat çekiyor

Yapılan kazılarda kalede Türk-İslam dönemi, Osmanlı dönemi ve Menteşeoğlu Beyliği dönemine ait sikkelerin yanı sıra top gülleleri, gündelik eşyalar ve seramik parçaları da bulundu.

prof. Heykelin başının kime ait olduğunun araştırıldığını belirten Dr. Pektaş, şöyle konuştu: “Heykelin başı Apollon’a ya da başka bir tarihi şahsiyete ait olabilir ancak matkap izleri sayesinde heykelin başının kime ait olduğu belirlendi. MS 2. yüzyıl”

Turizm potansiyeli artacak

Kazı ve restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte Fethiye Kalesi’nin bölgenin kültür turizmi potansiyelinin artmasına katkı sağlaması bekleniyor.

Pektaş, şöyle konuştu: “Bölgede genel olarak deniz, kum ve güneş turizmi hakim. Ancak turizmi 12 aya yaymak ve geliri artırmak için insanların buraya gelme nedenlerini artırmak gerekiyor. Fethiye Kalesi, kaya mezarlarının karşısında yer alıyor. Amintas ve bu konuda önemli bir nokta olacaktır.” .

Kalenin alt kısmında geçen yıl keşfedilen tiyatronun restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte Telmettos bölgesindeki ilk antik tiyatronun da faaliyete geçeceği bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber