
Türk ülkeleri ve topluluklar arasında bilimsel ve eğitim işbirliğini koordine eden ve teşvik eden Türk Devletleri Örgütü çatısı altındaki Türk Akademisi.
Yasal görevleri çerçevesinde Türk Akademisi, tarih, arkeoloji, etnoloji, antropoloji, edebiyat, dilbilim, terminoloji, sanat ve sosyo -ekonomik konular dahil olmak üzere Türk bilimsel çalışmalarının farklı yönlerinde işbirliği sağlar.
Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan, Türk Akademisi ve Özbekistan ve Macaristan Gözlemcisi Üye Devletleri.
Yeni Bir Gözlemci Ülkesi Akademiye Katılıyor
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (TRNC) Budapeşte’deki Gayiresmî’nin tepesinde, Kuzey Kıbrıs Türk Akademisi’nin (TRNC) kararı Türk Akademisi’nde onaylandı.
Türk Akademisi, Türk biliminde bölgesel bir koordinasyon merkezi olarak görev yapıyor.
Misyonu Türk dünyasının bilim ve eğitime entegrasyonunu derinleştirmek olan Türk akademisi, ilgili organizasyonlar arasında ortaklıklar kurarak Türk araştırmaları geliştirmek için programlar ve projeler başlatarak bilim ve eğitim sektörlerinde işbirliğini güçlendirmeye çalışır.
Türk Dünya Araştırmaları için Bir Kurum
3 Ekim 2009 tarihinde Azerbaycan Nakhchivan’da düzenlenen Türkiye Başkanlarının tepesinde Kazakistan, Türk dünya araştırmalarını yürütmek için atanacak ortak bir bilimsel kurumu oluşturmayı önerdi.
Bu öneriye dayanarak, 25 Mayıs 2010’da Kazakistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığı himayesinde “Türk Akademisi” Astana’da açıldı.
Devlet Başkanları, 23 Ağustos 2012 tarihinde Bishkek’teki Türk Devletleri Örgütü’nün ikinci zirvesinde Türk Akademisi’nin kurulması için TARIM anlaşmasını imzaladı.
Akademinin Merkezi Astana’da
16 Kasım 2020’de Türk Akademisi ve Kazakistan arasında “ev sahibi ülke anlaşması” imzalandı. “Türk Akademisi Kurumu Anlaşması” 2021’de Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye Parlamentoları tarafından tamamlandı.
2022’de Türk Akademisi, Üye Devletlerden bütçe ve uluslararası personel alarak tam bir uluslararası kuruluş olarak çalışmaya başladı. Türk Akademisi, 2018 ve 2022’de sırasıyla Macaristan ve Özbekistan’da bir gözlemci statüsü verdi.
Türk Akademisi’nin 4 üye ülkesi ve 2 gözlemcisi var. Başkanlık Başkanı. Şahin Mustafayev tarafından üstlenilen Dr., Üye Devletlerin katkılarıyla finanse edilmektedir.
Türk Akademisi’nin merkezi Kazakistan’ın başkenti Astana’da bulunmaktadır.
Önceki yıllarda Türk Akademisi Başkanlığı. Dr. Şakir Ibrayeve Dr. Darhan Kıdinrali.