İran güvenlik ve istihbarat birimlerinin Haniye’nin öldürüldüğü binada yaptığı kapsamlı incelemelerde, söz konusu evin diğer odalarında başka patlayıcıların da bulunduğu iddia edildi. İran’da savaş gazilerine yönelik “Gaziler Evi” olarak adlandırılan konutun aynı katında farklı bir güvenlik açığının istismar edildiğini ortaya koyan olayda, aktifleştirilmemiş patlayıcı maddelerin, İran’a yönelik olarak kabul edilen bir dizi planın parçası olduğu değerlendiriliyor. Haniye soyunma odalarının olasılığı üzerine. Üç farklı odaya yerleştirilen söz konusu patlayıcıların uzaktan kumandalı kilide bağlı olduğu iddia edildi.
HANİYE 70 GÜN ÖNCE KATİL EDİLMEK ÜZEREYDİ
Öte yandan 31 Temmuz gecesi saat 02.00 sıralarında düzenlenen suikast girişiminde hayatını kaybeden Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin, 70 gün önce İran’da bir cinayetten kıl payı kurtulduğu iddia edildi. Hamas liderini hedef alan halk veya devletlerin, liderin cenaze töreni sırasında İsmail Haniye’ye yönelik suikast planını uyguladığı ancak cenaze töreninde yoğun kalabalığın bulunması nedeniyle başarısız olma ihtimalini göz önünde bulundurarak planda değişiklik yaptığı öğrenildi.
Köstebek İRAN’DA MI?
Haniye’nin odasına patlayıcıyı yerleştirirken bazı İranlı güvenlik görevlilerinin olayda doğrudan ya da dolaylı rolü olduğu iddia edildi. Suikast operasyonunda Devrim Muhafızları’na bağlı ve İranlı üst düzey yetkililerin güvenliğinden sorumlu “Ensar Al Mehdi” adlı birliğe mensup bu kişilerin kullanıldığı iddia ediliyor. Bu açıklamanın, daha detaylı inceleme yapan İranlı yetkililerin elinde bulunan saldırının merkezindeki binanın güvenlik kameralarından alınan görüntülere de yansıdığını belirtelim. Güvenlik kamerası görüntülerine göre, şu anda “şüpheli” olarak soruşturma altında olan bu kişilerin, birkaç dakika içinde ellerinde nesnelerle farklı odalara girip çıktıkları görülüyor.
SUİKASTIN YAZARLARI HALA İRAN’DA!
Kanlı suikastı gerçekleştiren hücrenin ve İran’ın derinliklerinde “köstebek” olarak adlandırılan bu hücreye yardım ve yataklık eden işbirlikçilerinin hâlâ İran sınırları içerisinde olduğuna inanılıyor.
Öte yandan kendi topraklarında “misafir” olarak bulunan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin ölümünün ardından müdahale eden İran, Hamas’ın olup olmadığını ortaya koyacak fikirler geliştirmek üzere geniş çaplı bir çalışma grubu oluşturdu. Olayın kanlı bir saldırıyla ilişkilendirilmesi güvenlik ihlali teşkil ediyordu.
BİRÇOK KİŞİ TUTUKLANDI
New York Times’ın soruşturmaya katılan iki İranlıya dayandırdığı haberine göre İran, İsrail’in Tahran’da İsmail Haniye’yi öldürdüğü iddiasıyla bağlantılı olduğundan şüphelenilen en az iki düzine kişiyi tutukladı.
Habere göre, tutuklananlar arasında İranlı üst düzey istihbarat görevlileri, askeri yetkililer ve Devrim Muhafızları’na ait misafirhane personeli de yer alıyor. İranlılar, üst düzey yetkililer arasındaki büyük bir güvenlik ihlalinin suikastı mümkün kılmasından korkuyor.