Güncel Haberler

Uyuz vakaları arttı! Sonbaharda kapalı alanlar çok riskli










Deri temasıyla bulaşan uyuz hastalığı, özellikle ortak kullanım alanlarından hızlıca yayılabiliyor. Uyuz hastalığının kişiden kişiye 15-20 dakikalık yakın temasla veya ortak kullanılan eşyalar ile hızlıca bulaşabildiğini ifade eden 
 
Deride kaşıntı ve döküntüye yol açan uyuz hastalığı son derece bulaşıcı olabiliyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, uyuz hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenleri ve alınması gereken önlemleri anlattı

Uyuz gözle görülemeyen, deri altında kendi kazdığı 1-10 mm’lik tüneller içinde yaşayan bir tür parazit olduğunu söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Derya Can “Uyuz tüm yaşamını insan derisinde geçirir. Dış koşullarda ise 4-7 gün yaşayabilir.” dedi.

 

Uyuzun kişiden kişiye 15-20 dakikalık yakın temasla veya ortak kullanılan eşyalar ile hızlıca bulaşabildiğini ifade eden Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, özellikle kalabalık alanlara dikkat çekti.

Uyuz kişiden kişiye 15-20 dakikalık yakın temasla veya ortak kullanılan eşyalar ile bulaşır. Yani basit tokalaşma veya para alışverişi ile bulaşması zordur. Ancak aynı evi veya ortamı paylaşan kişilerde bulaş oldukça kolaydır. Özellikle toplu taşıma araçları, hastaneler, bakım evleri, yurtlar bulaşın kolaylaştığı ortamlardır.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, “Şikayetler bulaştan 3-6 hafta sonra başlar. En sık göbek etrafı, kasıklar, genital bölge, el, ayak bileği ve parmak araları gibi kıvrım yerlerinde küçük kırmızı kabarcıklar ve sivilceler ile gece artan kaşıntı görülür. Bazen kaşıntıya bağlı açılan yaralara diğer mikroplar da eklenebilir ve ateş oluşabilir. Eğer uyuz tamamen tedavi edilmezse belirli bir süre sonra tekrar ortaya çıkar.” dedi.

 


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu