Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, CNN Türk’ün canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Enerji ihtiyacını belirlemek üzere Suriye’ye iki farklı heyetin gönderildiğini belirten Bayraktar, Suriye’de hayatın normalleşmesi ve Suriyelilerin Türkiye’den ülkelerine güvenli, onurlu ve düzenli bir şekilde dönmeleri için çalıştıklarını söyledi.
Türkiye’nin 2017 yılından bu yana Suriye’ye elektrik ve akaryakıt ürünleri ihracatı yaptığını belirten Bayraktar, şöyle konuştu: “Şu anda Suriye’ye 7 farklı noktadan günlük 210 megavat elektrik ihracatı yapıyoruz. ” “Alıp o bölgelere dağıtıyorlar. Ama biz bunu Halep’te durumun biraz daha kötü olduğu güneye nasıl götürebileceğimize bakacağız.” dedi.
Türkiye ile Halep arasında daha önce kurulan elektrik iletim hatlarını hatırlatan Bayraktar, şöyle devam etti:
“Önümüzdeki 6 ayda Halep’e yaklaşık 500 megavat elektrik ihraç etmeye başlayabiliriz. Dolayısıyla Halep’i bu anlamda rahatlatabiliriz. Şubat ayında da az önce bahsettiğim 210 megavatın 300 megavata çıkmasını hedefliyoruz. İdlib, Afrin ve çevre bölgeleri destekleyin. Dolayısıyla az önce de belirttiğim gibi kısa, orta vadede belki birkaç yıla yayılacak. Mesela Halep’teki santrallerin ihtiyacı olan doğalgaz. Türkiye’yi oraya çekeceğiz. “Kilis’e doğalgaz hatlarımız var. Yani Halep enerji santraline bir yıl içinde boru hattıyla enerji sağlanabilecek. Dolayısıyla üretimden iletim, iletimden dağıtıma kadar bir plan üzerinde çalışıyoruz.”
Bayraktar, bu noktada hem Türk yatırımcıları hem de farklı ülkelerden firmaları bu çalışmalara dahil etmek istediklerini söyledi.
Suriye’nin 2000’li yılların başında 630 bin varil petrol üreten bir ülke olduğuna işaret eden Bayraktar, iyi bir saha araştırması ve sismik çalışmayla mevcut potansiyelin artırılabileceğini söyledi.
Gabar’da petrol üretimi
Şırnak Gabar’daki petrol üretimine değinen Bayraktar, “Gabar’da bugüne kadar günlük 71 bin varil üretime ulaştık.” bilgisini paylaştı.
Gabar’daki 75 kuyuda her gün 71 bin varil petrol üretildiğine dikkat çeken Bayraktar, şöyle konuştu: “Türkiye’nin geri kalanındaki kuyu sayılarına ve üretime baktığımızda tek kuyudan günlük üretimimiz ortalama 40-50 varil civarında. Gabar’da miktar 900-1000 varile ulaştı. Bu nedenle petrol “yüksek kalitede ve kuyunun verimliliği çok yüksek.”
Gabar petrolünün ekonomik değerine değinen Bayraktar, “71 bin varilin yıllık ekonomik değeri 2 milyar dolar.” dedi.
Türkiye’nin yerli üretiminin günlük 127 bin varil, yabancı üretiminin ise 41 bin varil olduğunu belirten Bayraktar, “Türkiye şu anda günde 170 bin varil civarında petrol üretiyor.” dedi.
Hedef 2028’de Karadeniz gazıyla konut ihtiyacının karşılanması
Bayraktar, ilk yurt dışı görevini Somali’de gerçekleştiren sismik araştırma gemisi Oruç Reis’e ilişkin ise şunları söyledi: “Çalışmalarımızın üçte biri tamamlandı, yani sismik çalışmayı yapacağımız belirlenmiş bir alanımız var. bir kısmı tamamlandı.” dedi.
Sakarya gaz sahasında günlük 7 milyon metreküp üretim gerçekleştirilerek 3 milyon Karadenizli ailenin doğalgaz ihtiyacının karşılandığını vurgulayan Bayraktar, şöyle konuştu:
“Bu yılın ilk çeyreğinde bu 7 milyonu 9,5 milyon metreküpe çıkaracağız. Şu anda Çanakkale’de yüzer bir platform hazırlanıyor. 2026’da devreye girmesiyle adeta deniz üzerinde yüzen bir sanayi tesisiyiz. Günde 20 milyon metreküpe ulaşacağız “Yani 20 milyon metreküpe ulaştığımızda artık 8,5 milyon konut abonesi bizim doğalgazımızla ısınabilecek.”
Bayraktar, “Hedefimiz, Karadeniz’in Sakarya gaz sahasından ürettiğimiz gazla 2028 yılında Türkiye’nin konut ihtiyacının tamamını karşılayabilmektir” dedi. bilgisini paylaştı.
“Yenilenebilir enerjide sessiz devrim yaptık”
Yenilenebilir enerjide sessiz bir devrim yaptığını iddia eden Bayraktar, Türkiye’de konutlarda kullanılan elektriğin tamamının rüzgar ve güneş enerjisinden karşılandığını söyledi.
Doğal gazla yapabilseydik 8 milyar dolarlık faturamız olacağının altını çizen Bayraktar, güneş ve rüzgar kurulu gücünde 2035 hedefinin 120 bin megavat olduğunu hatırlattı.
Bu yılı enerjide reformlar ve yeni yatırımlar dönemi olarak nitelendiren Bayraktar, hedefin yenilenebilir enerjiye yönelik izin süreçlerinin kısaltılması olduğunu vurguladı.
Bayraktar, elektrik ve doğalgaz faturalarına devlet desteğinin devam edeceğini sözlerine ekledi.
Enflasyonu dikkate alarak yıl içinde bir defaya mahsus ayarlama yapılabileceğini anlatan Bayraktar, şöyle konuştu: “Dünyadaki maliyetlerimize ve geliştirme maliyetlerimize bakarak bir değerlendirme yapabiliriz. Muhtemelen ilk çeyreği böyle geçirmeyi düşünüyoruz. O.” dedi.
Geçtiğimiz yıl bor üretiminde rekor kırıldığına dikkat çeken Bayraktar, şöyle konuştu: “1,3 milyar doların üzerinde ihracat rakamına ulaştık. Dünyanın en büyük bor üreticisi, en büyük rezervlerinin sahibi biziz. Yılda rekora ulaşıldı. Bu da ihracat verilerine yansıdı. Borun yüzde 97’si tüketildi.” “İhracat yapıyoruz.” dedi.