Alman ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yatırımların bir önceki çeyreğe göre azalması nedeniyle %0,1 oranında daraldı.
Alman Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Alman ekonomisinin yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyümesine ilişkin nihai verileri açıkladı.
Yılın ikinci çeyreğinde Almanya’nın gayri safi yurt içi hasılası (GSYH), mevsim ve takvim etkilerinden arındırıldığında bir önceki çeyreğe göre %0,1 azaldı. Bu nedenle Destatis, 30 Temmuz ön verileriyle açıklanan %0,1’lik daralmayı doğruladı.
Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise üçüncü büyük ekonomisi olan Alman ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,4 daralırken, yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,2 büyüdü.
Destatis başkanı Ruth Brand, “Alman ekonomisi önceki çeyrekte hafif bir artışın ardından baharda yeniden yavaşladı” dedi. dedi.
EKİPMAN YATIRIMLARI %4,1 ORANINDA DÜŞTÜ.
Ülkenin mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYİH’si geçen yılın ikinci çeyreğine göre büyüme göstermedi.
Üç aylık bazda ekipman, özellikle makine, cihaz ve araçlara yapılan yatırımlar GSYİH’ya olumsuz katkı yaptı. Ekipman yatırımları ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %4,1 düşerken, kamu harcamaları %1 arttı.
İnşaat yatırımlarında yüzde 2, mal ve hizmet ihracatında ise yüzde 0,2 azalma görüldü.
Aynı dönemde hane halkı tüketim harcamaları ise %0,1 arttı.
ALMAN EKONOMİSİ YENİDEN RESESYONA GİRME RİSKİYLE YAŞIYOR
İlginçtir ki, büyümede zorlanan Alman ekonomisi ikinci çeyrekte İspanya ve Fransa gibi diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha zayıf bir gelişme gösterdi.
Avro Bölgesi’nin ikinci büyük ekonomisi Fransa’da ekonomik büyüme yılın ikinci çeyreğinde %0,3 ile beklentilerin üzerinde büyürken, İspanya ekonomisi de aynı dönemde %0,8 büyüdü.
Bu arada Alman Merkez Bankası, Alman ekonomisinin üçüncü çeyrekte çok az büyüyeceğini öngörüyor.
Almanya’nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından biri olan Ekonomik Araştırma Enstitüsü, üçüncü çeyrekte GSYİH’da daha fazla düşüşün mümkün olduğunu tahmin ediyor.
Alman ekonomisi üçüncü çeyrekte daralırsa teknik resesyona girecek.
Teknik resesyon, “GSYİH’nın üst üste iki çeyrek boyunca daralması” olarak tanımlanırken, Almanya, 10 yıllık iyi ekonomik büyümenin ardından, salgının ilk yılı olan 2020’de 2009’dan bu yana ilk kez resesyon yaşadı.
Alman hükümeti bu yıl ekonomik büyümenin %0,3 olmasını bekliyor.
EKONOMİ RESEsyonda Sıkışmış
ING Global Makro Araştırma Başkanı ve Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi: “Hanehalkı tüketiminin zayıf olması ve inşaat sektörünün gerilemesi, Alman ekonomisini ikinci çeyrekte yeniden daralmaya sürükledi. Ekonomi pek parlak değil, umudumuzu kaybetmek için henüz çok erken.” dedi.
Almanya’da GSYİH büyümesinin ilk çeyrekte olumlu bir sürpriz olduğu ve ekonomideki güven göstergelerindeki iyileşmenin açıklanması, son yıllardaki karamsarlığın geride kaldığına dair umutları artırdı ve Almanya’nın “Avrupa’nın hasta adamı” olup olmadığı tartışmasını gündeme getirdi. Brzeski, “Ancak gerçek şu ki, ilk çeyrekte” GSYİH büyümesi, ılıman kış havasından ve çeyreğin GSYİH çeyreğindeki aşağı yönlü revizyondan kaynaklandı, dolayısıyla bu, “olumlu bir durum” olarak tanımlayabileceğim bir durum değildi. sağlıklı, sürdürülebilir bir büyüme hikayesi.” değerlendirmesini yaptı.
Brzeski, Alman ekonomisinde yılın ikinci yarısında tüketim kaynaklı toparlanma umutlarının bugün tüketici güveninin düşmesiyle bir darbe daha aldığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Gerçek şu ki, Alman ekonomisi şu anda yaşananların acı dersini alıyor. Bu, döngüsel rüzgarların ve yapısal değişikliklerin ortasında olmak anlamına geliyor. Ekonomi durgunluğa saplanmış durumda.” .” yorumunu yaptı.