Cuma, Eylül 20

Çiftçilere bu yıl ödenecek tarımsal üretim destekleri açıklandı

Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil çiftçilere bu yıl için ödenecek tarımsal üretim yardımı açıklandı.

2024 yılında verilecek bitkisel üretim yardımı ve diğer bazı tarımsal yardımlara ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin ve gıda arz güvenliğinin sağlanması, verimlilik ve kalitenin artırılması, çevre dostu yaklaşımların benimsenmesi ve uygulanan politikaların etkinliğinin artırılması konularında çiftçilere destek sağlanacak.

Arpa, aspir, buğday, çavdar, tritikale, kuru bakla ve yulafta dekar başına 123 lira mazot ve 62 lira gübre olmak üzere 185 lira, çeltikte ise 300 lira mazot ve 62 lira olmak üzere 362 lira harcanacak gübre, mısır tanesi, fındık, patates için soğan, taze çay ve zeytinden 103 lira mazot, 35 lira gübre, mercimek ve nohutta 158 lira, 123 lira. Mazot ve gübre 35 lira.

Kütlü pamuk için 472 lira, bunun 410 lirası motorin ve gübre için 62 lira, soya için 267 lira, bunun 205 lirası motorin ve gübre için 62 lira, ayçiçeği ve kolza yağı için 206 lira, bunun 144 lirası motorin ve gübredir. 103 litresi mazot ve 62 litresi gübre olmak üzere fabrikalara 62 lira gübre, 165 lira destek, diğer ürünlere ise 103 litresi mazot olmak üzere 138 lira destek verilecek. ve 35 litre gübre. Ayrıca ekilmeyen mahsullere 50 lira mazot desteği sağlanacak.

Tarım ve Orman Politikaları Bakanlığı tarafından yetkilendirilen Toprak Analizi laboratuvarlarına, minimum 50 dekar ve üzeri arazilerde 50 dekara kadar toprağın analizi için destek ödemesi 50 lira olacak.

ORGANİK BAL ÜRETİCİLERİNE KOVAN BAŞINA 50 LİRE DESTEĞİ

Arıcılık Kayıt Sistemi ve Organik Tarım Bilgi Sistemine kayıtlı, organik statüdeki kovanlarda arı yetiştiren çiftçilere, kategorisine göre organik tarım için kovan başına 50 ila 270 lira arasında destek verilecek.

Dekara destek, iyi tarım uygulamalarına yönelik desteklerin kategorisine göre 50 ila 400 lira arasında değişecek. Küçük aile işletmelerini desteklemek amacıyla dönüm başına 200 lira destek sağlanacak.

Fındık üreticilerine, belirlenen yerlerdeki üretim için alan başına 10 yıl başına 170 lira gelir desteği ödenecek. Katı organo-mineral gübre desteği kapsamında dekar başına 40 lira destek katkısı ödenecek.

Geleneksel zeytinliklerin canlandırılması desteği kapsamında dönüm başına 200 lira destek verilecek.

HAVUZLARDA YETİŞTİRİLEN ÜRÜNLERE DESTEKLER

Belirlenen havzalarda yetiştirilecek ürünlere diferansiyel ödemeler kapsamında verilecek destekler de belirlendi. Bu kapsamda buğdaya 175 kuruş, arpa, çavdar, nohut, tritikale, yulafa 75 kuruş, mısıra 10 kuruş, aspire 70 kuruş, çeltikte 30 kuruş, zeytinlik buğdaya 20 kuruş, kolza (kolza) 110 kuruş. ). ), kuru fasulye ve mercimek için 100 kuruş, pamuk için 160 kuruş, soya için 80 kuruş, ayçiçek yağı için 225 kuruş, taze çay için 200 kuruş ve zeytinyağı için 100 kuruş.

Suyun kısıtlı olduğu bölgelerde nohut ve mercimek ekenlere yüzde 50 oranında ilave destek verilecek. Damla sulamayla sulanan alanlar dışında dane mısır için herhangi bir destek ödenmeyecek.

ÇKS’YE KAYITLI GERÇEK VE TÜZEL KİŞİLER DESTEKTEN YARARLANACAK

Destek, Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri tarafından belirlenen havzalarda bulunan, kişisel, ürün ve arazi bilgileri ÇKS’de kayıtlı olan kamu kurum ve kuruluşları dışındaki gerçek ve tüzel kişileri kapsamaktadır. bölgelerde desteğe tabi olup, belirlenecek yasal süre içerisinde destek için başvuruda bulunanlar yararlanacaktır.

2024 yılında ÇKS’ye kayıtlı arazide, yerli ve sertifikalı fidan, çilek fidanı veya standart fidan kullanılarak desteklenen türlerle meyve bahçesi oluşturulması halinde, asma ve diğer meyve türleri (nar ve muz hariç) dekara standart fidan başına 400 lira ödenecek. Sertifikalı fidanlara 1000 lira, sertifikalı çilek fidelerinin kullanımına ise 1000 lira destek verilecek.

Sertifikalı tohum üretimine milli destek kapsamında arpa, buğday, çavdar ve patatesin de aralarında bulunduğu 19 ürüne kilogram başına 8 kuruş ile 4 lira arasında sertifikalı tohum üretimi desteği verilecek.

Destek, sertifikalı aşılı fidan başına 0,5 lira, aşısız fidan başına ise 0,25 lira olacak.

Doğal tozlaşmanın garanti altına alınması amacıyla Sera Kayıt Sistemine kayıtlı seralarda bombus arısı kullanan çiftçilere koloni başına 100 lira ödenecek.

Bitkisel üretimde kimyasal ilaç kullanımının azaltılması ve kalıntıların önlenmesi, bitkisel ürünlere saldıran zararlı organizmalara karşı biyolojik veya biyoteknik kontrolün yaygınlaştırılması amacıyla seralara 2.550 lira, açık organik ve biyoteknik kontrol desteğine ise 870 lira tahsis edilecek. dekara verilmektedir.

LİSANSLI DEPOLARDA KİRA DESTEĞİ DE VERİLECEK

Yetkili depolarda depolanması halinde buğday, arpa, yulaf gibi 18 ürün için Ticaret Bakanlığınca belirlenen kira bedelinin %60’ı, taşıma için ton başına 100 ila 300 lira arasında, Bakanlıkça belirlenen analiz oranının %50’si. Analiz için ilgili Ticaret Bakanlığı’na destek ödemesi yapılacaktır.

Çiftçilerin yetkili depolarda bulundurduğu ilgili ürünler için en fazla 6 ay süreyle kiralama desteği verilecek.

ÇKS’ye kayıtlı arazide kaba yem üretimi için çok yıllık ve yıllık yem bitkileri yetiştiren çiftçilere, ürünü hasat etmeleri şartıyla kesinti başına 180 lira ile 300 lira arasında destek verilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yeraltı suyu seviyesinin yetersiz olduğu ve su kısıtlaması bulunan havzalarda yetiştirilen yem bezelyesi, fiğ, macar fiğ, fiğ ve yabani erik ürünleri için yem bitkisi desteğine yüzde 50 oranında ilave ödeme yapılacak.

Tarımsal Üretim Planlama Kurulu tarafından süt havzaları olarak bilinen Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş, Tokat ve Tunceli’de yem bitkisi desteği için yüzde 50 oranında ilave ödeme yapılacak.

Tarım Muhasebe Bilgi Sistemine dahil olan ve 2023 yılında kayıt olan firmalara firma başına 1.000 lira tutarında ödeme yapılacak.

Söz konusu karar 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Karar hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı uygulayacak.

“ÇİFTÇİLERİMİZ HANGİ ÜRÜN VE NE KADAR DESTEK ALACAKLARINI ÖNCEDEN BİLECEKLER”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kararı sosyal medya hesabından yorumladı.

Kararın çiftçi ve üreticilere hayırlı olmasını temenni eden Yumaklı, şöyle konuştu:

“Çiftçilerimize 2024 yılında üretimleri için vereceğimiz bu destekler, eski modele göre tarımsal üretim planlaması öncesinde açıkladığımız son destek kararımızdır. Yeni dönemde tarımsal üretimi planlamaya 2024-2025 üretim dönemiyle başlayacağız. Bundan sonra uygulayacağımız model sayesinde çiftçilerimiz hangi ürünü, ne kadar destek alacaklarını üretim dönemi başlamadan önce belirleyebilecekler. “Çiftçilerimizin 2025 yılındaki üretimine yönelik desteklerimizi önümüzdeki günlerde açıklayacağız. . Çiftçilerimize verimli verimli bir dönem diliyorum.”


Etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber