Yerel saatle 08.00’de başlayan oy verme işlemleri, Fransa ana karasında 18.00’de, başkent Paris, Marsilya ve Nice gibi önemli şehirlerde ise 20.00’de sona erdi.
Sandık sonuçlarına göre sol ve çevreci partilerden oluşan Yeni Halk Cephesi İttifakı ile Macron’un aşırı sağa karşı “Hep Birlikte Cumhuriyet İçin” ittifakının ikinci turda yaptığı işbirliği olumlu sonuçlar verdi.
İLK SONUÇLAR
Seçimlerde Yeni Halk Cephesi ittifakı birinci çıktı; Başkan Macron’un “Cumhuriyet için Birlikte” ittifakı ise ikinci sırada yer aldı. İlk turu kazanan aşırı sağ ittifak bu turda üçüncü sıraya geriledi.
Elabe enstitüsünün çıkış anketine göre Yeni Halk Cephesi 175 ila 205 arasında milletvekili, Macron ittifakı 150 ila 175 milletvekili ve aşırı sağ Ulusal Ralli (RN) ittifakı ise 115 ila 150 arasında milletvekili alabilir.
Ipsos-Talan şirketlerinin çıkış anketine göre, seçimlerde birinci gelen Yeni Halk Cephesi’nin Meclis’te 172 ila 192 milletvekili, ikinci gelen Macron ittifakının ise 150 ila 170 milletvekili olabilir. İkinci sıradaki Macron ittifakının ise 150 ila 170 milletvekili olabilir. Üçüncü olan RN ve müttefikleri ise 132 ila 152 milletvekiline sahip olabiliyor. Seçimleri dördüncü sırada tamamlayan merkez sağ Cumhuriyetçi Parti’nin (LR) Meclis’te 57 ila 67 milletvekili alabileceği belirtiliyor.
BASİT ÇOĞUNLUĞA ULAŞAMADILAR
Seçimlere katılan hiçbir parti veya ittifak, Meclis’te salt çoğunluğu elde etmek için gerekli olan 289 sandalye sayısına ulaşamadı.
KATILIM ORANI REKOR ARTIŞ
Genel seçimlerin ikinci turunda katılım oranında rekor bir artış görüldü.
İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, saat 17.00’de 59.71’de gerçekleşen seçimlere katılım oranı, 2022 seçimlerine göre 20 puan artarak “aynı dönemde ve son dönemde kaydedilen en yüksek katılım oranı” olarak kaydedildi. 1981’den bu yana ikinci tur”
Aynı zamanda ilk tura katılım oranı da yüzde 59,39 oldu.
Aşırı sağ ilk turda birinci oldu
Fransa’da 30 Haziran’da yapılan genel seçimlerin ilk turunda aşırı sağ RN ittifakı yaklaşık yüzde 33 oy alarak birinci olurken, Macron cephesi ile sol partiler üstü kapalı işbirliği yapmaya başladı.
İlk turun ardından 3 adayın ikinci tura çıktığı 306 seçim bölgesinde, oyların bölünmesini ve aşırı sağın avantaj kazanmasını önlemek için diğer partilerden 200’ün üzerinde aday seçim yarışından çekildi.
Resmi verilere göre ikinci tura katılma hakkı kazanan 215 aday, RN’yi engellemek için seçimlere katılmamayı tercih etti.
İkinci tur seçimlerin geçici sonuçlarının birkaç saat içinde açıklanması beklenirken, resmi sonuçların ise 8 Temmuz’da İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanması bekleniyor.
FRANSA BAŞBAKANI İSTİFASINI GÖNDERECEK
Fransa Başbakanı Gabriel Attal, istifasını yarın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a sunacağını duyurdu.
Başbakan Attal, yeni hükümet kurulana kadar gerektiği sürece görevini sürdüreceğini açıklayarak, partisinin Meclis’te mutlak veya göreli çoğunluğa sahip olmaması nedeniyle istifa etme kararı aldığını açıkladı.
1986’DAN SONRA İLK DEFA KANAK MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ
Yeni Kaledonya Yüksek Komisyonu’nun kesin olmayan sonuçlarına göre, Yeni Kaledonya’nın ikinci seçim bölgesinden bağımsızlık yanlısı Emmanuel Tjibaou, seçimlerin ikinci turunda yüzde 57,44 oy alarak milletvekili seçildi.
ÜLKE SİYASETİNİN ÖNEMLİ İSİMLERİ YENİDEN MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ
Fransa’da erken genel seçim sonuçlarına göre eski sosyalist cumhurbaşkanı François Hollande, yüzde 43,3 oyla Correze bölgesinin milletvekili seçildi.
Kuzey eyaletinin yeniden seçilen milletvekilleri arasında yüzde 58,9 oyla İçişleri Bakanı Gerald Darmanin de yer aldı.
Ayrıca eski Başbakan Elisabeth Borne Calvados’tan Parlamento Üyesi seçildi.
GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTTIRILDI
Bu akşam Paris dahil ülkenin birçok şehrinde aşırı sağa karşı gösteriler düzenlenecek.
İkinci tur için Fransa genelinde 30.000 güvenlik gücü görevlendirildi.
Fransız basınında yer alan haberlere göre, Meclis önünde polis konuşlandırıldı ve gösteri ihtimaline karşı güvenlik önlemleri güçlendirildi. Millet Meclisi önünde 8 polis minibüsü konuşlandırıldı.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Başbakan Gabriel Attal ile Elysée Sarayı’nda bir araya geldi.
TBMM’nin yarın yerel saatle 14.00’te kapılarını yeni milletvekillerine açması beklenirken, Genel Kurulun ilk oturumu 18 Temmuz’da yapılacak ve Meclis Başkanı seçilecek.
FRANSA ERKEN SEÇİME GİDİYOR
Fransa’da son 3 seçimde oylarını artırmaya devam eden aşırı sağ RN, en son 9 Haziran’da yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde oyların yüzde 31,4’ünü alarak en yakın rakibi Rönesans’ı ikiye katladı. Başkan Emmanuel Macron’un.
Aşırı sağın PA seçimlerinde kazandığı zaferin ardından Macron, 9 Haziran gecesi Parlamentoyu feshetmeye ve 30 Haziran’dan 7 Temmuz’a kadar erken seçim yapılmasına karar verdi.
Macron bu kararı şu sözlerle açıkladı: “Avrupa Parlamentosu seçim sonuçlarına demokratik bir tepki vermeliydik.” Ancak ülkede 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında ev sahipliği yapacağı 2024 Paris Olimpiyatları’ndan kısa bir süre önce erken seçim yapılması, siyasi istikrarsızlık ve toplumsal huzursuzluk yaratabileceği gerekçesiyle kamuoyunda endişeyle karşılandı.
Ülkede son genel seçimlerde ittifak kuramayan sol partiler, bu seçimlerde aşırı sağa karşı hızla “Yeni Halk Cephesi” İttifakı altında birleşerek tek aday belirleyeceklerini açıkladılar. Yeni Halk Cephesi İttifakı, ülkenin ana sol partilerinden biri olan Sosyalist Parti’yi (PS), Esnek Olmayan Fransa’yı (LFI), Fransız Komünist Partisi’ni (PCF) ve çevreci Yeşiller Partisi’ni (EELV) içeriyor.
Aşırı sağcı RN, merkez sağ Cumhuriyetçi Parti’nin (LR) lideri Eric Ciotti ve bazı LR üyeleriyle ittifak kurarken, iktidardaki Rönesans partisi ve ortakları MoDem ve Ufuklar Partisi “Cumhuriyet için Hep Birlikte” grubunu oluşturdu. . “İttifak.
Seçimlerin ilk turunda aşırı sağ ittifak yüzde 33 civarında oy alarak birinci olurken, Yeni Halk Cephesi İttifakı yüzde 28 ile ikinci, Macron’un “Hep Birlikte Cumhuriyet İçin” ittifakı ise yüzde 20 ile üçüncü oldu. oyların.
İlk turda 39’u aşırı sağdan, 32’si sol ittifaktan, 2’si Macron ittifakından ve geri kalan 3’ü merkez sağ cumhuriyetçiler ve diğer sağ partilerden olmak üzere 76 milletvekili seçildi. .
Kaynak: AA