“Cennetten bir köşe” diye satılan daireler yüzlerce kişinin mezarı oldu! Rönesans Residence’tan 4’ü tutuklu 1’i kaçak 8 sanık hakkında 22 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı. İstanbul’da deprem sonrası kırmızı bültenle yakalanan konutun müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, yaptığı açıklamada, “Rönesans konutu yan yattı, çökme olmadı. Yan yatmasına rağmen yan yattı” dedi. bu kadar büyük bir depremde bina çökmedi, iskeleti sağlam kaldı. Bu da binanın sağlam inşa edildiğini gösteriyor.”‘ sözleriyle kendini savundu.
RÖNESANS KONUT ÜCRETİ KABUL EDİLDİ
6 Şubat depreminin vurduğu Kahramanmaraş’ın merkezindeki Hatay’da, daireleri “Cennetten bir köşe” sloganıyla satılan Antakya’nın Ekinci ilçesinde 2013 yılında yapımı tamamlanan 12 katlı Rönesans konutu da yıkıldı. . 250 daireden oluşan konutta 296 kişi hayatını kaybetti. Hataysporlu futbolcu Christian Atsu, milli hentbolcu Cemal Kütahya ve oğlu Çınar Kütahya’nın hayatını kaybettiği konutun sahibi Mehmet Yaşar Coşkun, 10 Şubat’ta İstanbul Havalimanı’nda yakalanarak tutuklandı.
İŞTE GEREKLİ YAPTIRIMLAR
Hatay Başsavcılığı Deprem Araştırma Bürosu’nun başlattığı soruşturma da tamamlandı. Hazırlanan iddianame Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede tutuklu sanıklar konutun işletmecisi Mehmet Yaşar Coşkun, yapı denetim firması yetkilileri Mehmet Haşim Eraslan ve Bülent Seküçoğlu, denetim memuru Önder Artun, tutuklu olmayan sanıklar ise A.K. yapı denetim firması yetkililerinden ve inşaat teknikeri İ.D. BM şantiye müdürü ve girişimci Mehmet Yaşar Coşkun’un kardeşi ile konutun statik proje müdürü, firari şantiye müdürü ve şirket ortağı Hüseyin Yalçın Coşkun’un ise 22 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldığı, “Taksirle çok sayıda kişinin ölümüne sebep olmak” suçundan 6’şar ay hapis cezası istendi.
Rezidansın 2 bodrum, zemin ve 12 normal kat olmak üzere 15 katlı olduğu belirtilen iddianamede, “Deprem sonrası Rönesans Residence çöktü, 269 kişi hayatını kaybetti, 13 kişi de yaralandı.”
İddianamede, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin (KTÜ) hazırladığı bilirkişi raporunda evin kusurlarına yer verildi. Raporda şu ifadelere yer verildi: “12 Şubat 2023 tarihli olay yeri inceleme ve görgü tanığı raporunda belirtildiği üzere beton malzemelerin yerinde döküm şeklinde ve kalitesiz olduğu, beton parçalarının elle ufalandığı, Kolonun demir donatısı ile kum ve kirişin birleşim noktasındaki malzemenin donatı içerisinde elle kaldırılabileceği tespit edilmiştir.
Perde ve kolon numuneleri üzerinde yapılan çekirdek basınç testlerinde beton değerinin istenen kriterleri karşılamadığı, kolon boyutları, kolon donatı alanı, duvar boyutları, duvar donatı alanındaki yetersizlikler ve donatı detaylandırmasının yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Binanın kuzeydoğu cephesinde bodrum seviyesinin üzerinde dış kenar kolon ve perdelerde bırakılan pencere benzeri boşluğun bu noktada kısa kolon etkisi nedeniyle çatlayıp çökebileceği, kolonun konsollara devam edilmedi, bodrumun kolon-kiriş bağlantıları devam ettirilmedi ve kolon konsolları 135 derece yerine 90 derecede yapıldı.”